Världsnyheten i Värnamo

(Video är lågupplöst för din användarupplevelse på webbplatsen.)

Bakgrund:

Värnamo är en stad i framkant. Med undantag från att resa klimatsmart då det naturliga resvalet har alltid varit bilen. Biltätheten är betydligt högre än rikssnittet. Det ville Jönköpings Länstrafik och Värnamo kommun ändra på. Hösten 2017 satsades det därför på en stadsbusstrafik med helt klimatsmarta laddhybrider. Förutsättningarna var goda. Problemet var att nå alla bilkära Värnamobor och få dem att parkera bilen och testa bussen.

Uppdrag:

Lansera Värnamos nya stadstrafik

Mål:

Fördubbla resorna från 2016 till 2018, ett år efter lanseringen 2017.

Genomförande:

Efter noggrann research visade det sig att ingen annan stad i världen hade en stadstrafik med enbart klimatsmarta laddhybrider. Och hur ofta är en stad i Värnamos storlek först i världen? 

Paris var först med kollektivtrafik 1662. 200 år senare öppnade London sin tunnelbana. 2017 lanserades alltså världens första stadsbusstrafik helt driven av klimatsmarta laddhybrider. Med det budkapet tapetserades Värnamo digitalt och analogt. Värnamoborna skulle kunna känna sig stolta. 

Au revoir Paris. Goodbye London. Framtiden rullar i Värnamo!

Resultat:

128 % resandeökning en månad efter kampanj.

Världsnyheten omnämndes i flera hundra artiklar, nyhetsinslag och inlägg i sociala medier. Tweets från toppolitiker och dessutom en diskussion i partiledardebatten innan valet 2018. Ett ganska svårköpt medieutrymme.