Dags att värva fler kunder?
Så här tycker de som fått provåka!

Provåkning har visat sig vara ett effektivt sätt att locka nya kunder till kollektivtrafiken. I över 20 års tid har Lazzo genomfört mätbara och effektiva kampanjer för en rad olika kollektivtrafiksbolag i Sverige där vi fokuserar på bilister som är redo att testa en ny vana. Resultaten är slående. Mer än var femte provåkare blir en trogen resenär som förblir kund i snitt drygt sju år. Och köper biljetter för cirka 3000 kr per år.

I höstas och våras genomförde vi kampanjer bland annat för Länstrafiken Örebro och Värmlandstrafiken. Erbjudandet till bilister var att under ett visst antal veckor få resa gratis i länet. Syftet att motivera fler att välja bort bilen och i stället åka kollektivt. Något som bevisligen är en insats för miljön, men också för plånboken, egentiden och vardagsmotionen.

 

För att ytterligare utveckla vår kunskap kring provåkning har vi djupintervjuat kunder från kampanjerna. Vi vill lära mer om deras upplevelse och resonemang kring fördelar med kollektivt resande.

 

Så här svarade Siw, bosatt i Örebro, och Lena, bosatt i Värmland, på några av våra frågor:

Hur såg dina resvanor ut innan du provåkte?
S: Jag åkte betydligt mer buss förr, men i takt med att det blivit dyrare har det blivit glesare mellan gångerna.
L: Jag har rest uteslutande med bil.

 

Hur kommer det sig att du ville provåka?
S: Det är väldigt bekvämt att åka buss. Jag njuter av det, att få sitta och titta på omgivningen och slippa fokusera på trafiken.
L: Mina barn reser med skolbuss och då tänkte jag att jag ju inte skulle vara sämre. Åker de kollektivt så ska ju jag också kunna göra det.

 

Vad anser du var positivt med att provåka?
S: Hela grejen! Jag passade på att hämta barnbarnen på förskolan och ta med dem på bussresan och det var som en fest för dem. De älskade det precis som jag gör. Det var 14 dagar där det känns som jag inte gjorde annat än att åka buss, jag ville utnyttja erbjudandet maximalt.
L: Det är betydligt billigare än att resa ensam med bil. Under den här perioden behövde vi bara ha en bil i gång i hushållet och det märktes ekonomiskt.

 

Fanns det något som kunde förbättras?
S: Det skulle väl vara att låta fler utnyttja ett sådant här erbjudande, så att de inser alla fördelar som finns med att kunna åka kollektivt.
L: Som alltid önskar man fler bussturer och en tightare tidtabell, det är ofta det som avgör om det fungerar att ta bussen eller inte för mig.

 

Har du fortsatt resa kollektivt efter att provåkningsperioden tog slut?
S: Absolut! När jag ska åka till olika evenemang eller hälsa på mina barnbarn tar jag bussen.
L: Det har visat sig att det passar väl ihop med mitt liv under de perioder jag har praktik. Därför reste jag kollektivt i våras och jag kommer fortsätta göra det nu under hösten.

Vilka utmaningar står du inför?

Hör av dig till oss på Lazzo!

Jan Brissman,

VD, Projektledare


0708-822 740
jan.brissman@lazzo.nu

Johan Hoffman

Copywriter, Projektledare


0733-223 140
johan.hoffman@lazzo.nu

Jan Brissman,

VD, Projektledare


0708-822 740
jan.brissman@lazzo.nu

Johan Hoffman

Copywriter, Projektledare


0733-223 140
johan.hoffman@lazzo.nu