Framtidens färdmedel – Region Stockholm testar flygande fartyg på el

Den elektrifierade trenden fortlöper. Allt fler bussar blir eldrivna, det pågår en ständig utveckling kring större elbatterier i bilar och nu tar Region Stockholm ytterligare ett kliv framåt. Under våren kommer de att testköra det svenskutvecklade bärplansfartyget Candela P-12 Shuttle, en eldriven båt som tack vare sin datorstyrda kolfibervingar färdas en bit över vattnet.

Fördelar? Förutom det kanske mest uppenbara, att fartyget går på el, gör dess placering ovanför vattenytan att passagerarna slipper svallvågor och således sjösjuka. Dessutom är fartyget, med sin hastighet på 30 knop, det snabbaste elektriska fartyget i världen. Transportsträckan som i nuläget gäller för testfartyget är Ekerö-Centrala Stockholm, en resa som med de vanliga pendelbåtarna tar 55 minuter. Med Candela P-12 Shuttle kommer passagerarna minska sin restid med en halvtimme, enkel tur.

Beroende på hur tung fartygets last är kan det transporteras 40 till 60 sjömil på en laddning. Bärfartyget är det första av sitt slag i världen.

Källa: Strålkastaren 1:2023, Västtrafiks branschtidning.

Vilka utmaningar står du inför?

Hör av dig till oss på Lazzo!

Jan Brissman,

VD, Projektledare


0708-822 740
jan.brissman@lazzo.nu

Johan Hoffman

Copywriter, Projektledare


0733-223 140
johan.hoffman@lazzo.nu

Jan Brissman,

VD, Projektledare


0708-822 740
jan.brissman@lazzo.nu

Johan Hoffman

Copywriter, Projektledare


0733-223 140
johan.hoffman@lazzo.nu