Västtrafik går på offensiven: ska lösa förarbristen

I april i år gick Västtrafik ut med att de skulle lägga fokus vid att åtgärda den bussförarbrist som hägrar under de närmsta åren. 40 procent av Sveriges alla bussförare är över 60 år och har således inte långt kvar till pensionen, därför krävs ett krafttag för att locka de yngre generationerna till yrket. På några års sikt beräknas det nämligen saknas upp emot 700 bussförare och 150 förare inom spårvägstrafiken, bara i Västra Götaland.

I våras besökte därför representanter från Västtrafik Nobinas arbetsplatsträffar på olika depåer runt om i regionen. Dessutom hölls ett digitalt jobbevent med syfte att inspirera och informera om yrket gentemot en målgrupp av arbetssökande och sådana som gick i tankarna att byta arbete.

 

I veckan fortsätter satsningen. Under onsdag, torsdag och fredag, 23-25 november, kommer Västtrafik stå med en av sina bussar utanför Svenska Mässan. Där pågår jobb- och utbildningsmässan ”Kunskap och Framtid” och kollektivtrafiksbolagets förhoppning är att kunna ta emot arbetsansökningar på plats. Dessutom placeras en spårvagn på Drottningtorget under torsdag och fredag. På båda platserna kommer personal från Västtrafik, likväl som representanter från andra trafikbolag, att finnas tillgängliga för att berätta mer och svara på frågor om yrket.

 

– Kollektivtrafiken är på många sätt en framtidsbransch som bara kommer att växa. Det är ett stabilt yrke som kommer behöva förare under många år framöver. Nu vill vi locka till oss så många nya förare vi kan, så alla som vill får gärna lämna in sin ansökan, säger Anna Johansson, chef på affärsenheten på Västtrafik, i ett pressmeddelande.

 

Alla som vill är därmed välkomna att lämna in en ansökan. Såväl till ett yrke som bussförare, som spårvagnsförare, lokförare, serviceförare eller arbete inom båttrafiken.

 

Dessutom görs ytterligare insatser. För att så många som möjligt ska få upp ögonen för yrket görs drivs marknadsföring i olika kanaler, samtidigt som Västtrafik hjälper till att finansiera utbildning av nya förare.

 

Mer information och fullständigt tidsschema för när representanter finns på plats på Svenska Mässan och Drottningstorget finns på Västtrafiks hemsida:
https://www.vasttrafik.se/bliforare/

Vilka utmaningar står du inför?

Hör av dig till oss på Lazzo!

Jan Brissman,

VD, Projektledare


0708-822 740
jan.brissman@lazzo.nu

Johan Hoffman

Copywriter, Projektledare


0733-223 140
johan.hoffman@lazzo.nu

Jan Brissman,

VD, Projektledare


0708-822 740
jan.brissman@lazzo.nu

Johan Hoffman

Copywriter, Projektledare


0733-223 140
johan.hoffman@lazzo.nu