Framtidens hållbara resande kräver mod och nytänkande. Det kräver innovationsarbete och en målmedveten strävan att utveckla nya lösningar. Vi ser allt från piloter för bilfritt boende till försök med mobilitetshubbar som syftar till att hitta och skapa nya möjligheter för ett mer miljösmart resande. Berömvärda insatser för framtiden.
Men vad krävs egentligen för att kunskapen från experiment, piloter och försöksverksamheter ska leda till organisatoriskt lärande och strategisk förnyelse?
Det sätter en ny rapport från K2 fingret på. I rapporten Att skapa framtidens resande 15 förutsättningar för lärande i innovationsarbete identifieras tre grundläggande förutsättningar för involverade aktörer och individers lärande i innovationsarbetet:
- Vilja att lära sig
- Mandat att lära sig
- Resurser att lära sig
Kort om K2
K2 är Sveriges nationella centrum för forskning och utbildning om kollektivtrafik. Här möts akademi, offentliga aktörer och näringsliv för att tillsammans diskutera och utveckla kollektivtrafikens roll i Sverige. K2 drivs och finansieras av Lunds universitet, Malmö universitet och VTI i samarbete med Region Stockholm, Västra Götalandsregionen och Region Skåne. Vi får stöd av Vinnova, Formas och Trafikverket.